estrich géppel, esztrich betonozás, gépi aljzatbeton Senger-ÉSZ Kft, estrich betonozás, betonozás előkészítés, gépi glett
Kezdőlap
Elérhetőség
Esztrich beton
előkészítése
Betonozási
lehetőségek
Esztrich ár
Újdonságok / Újjítások
Fújt púrhab szigetelés
az esztrich beton alá
Leggyakoribb
telefonos kérdések
Kép galéria

Segítünk!

Összeállítottuk a legfontosabb dolgokat, amiket elő kell készíteni egy esztrich beton illetve aljzat beton készítéséhez. Kérjük figyelmesen olvassa át és amennyiben valamit nem ért segítünk.
Betonozandó felület
előkészítése
Szigetelés
lerakása
Falszegély
elhelyezése
Párazáró fólia
terítése
Padlófűtés
esetén
Betonozandó felület előkészítése

A betonozandó felület: Szerelő beton, felújítás esetén homok, salak ... stb. Bármely terület előkészítésénél a cél az egyforma vastag beton kialakítása (egyforma kötés, egyforma száradás, minimális zsugorodási tényező). Felújításnál tükrözésekkel, új építésnél szigetelőanyag különböző vastagságával lehet korrigálni. A tükrözés után, illetve a szerelő betonon a többi szakipar csőrendszerei (villanyszerelés, gépészet) kerülnek előkészítésre. Itt nem javasoljuk a csövek egymás fölött való kivitelezését. Amennyiben ez nem megoldható, akkor szint alá szükséges a vésése. Fontos falhornyokba való besüllyesztése, csövek rögzítése vízszintes, függőleges felületen (gipsz, hilti szalag, vízszigetelésen a víz szigetelés anyagból csíkokra felvágása után melegítéssel).
Nem falsíkban elhelyezett csövek felállásánál egy betonvas rögzítését javasoljuk a csövek elmozdulása ellen (jövendőbeli gipszkarton).
Cső rögzítése oldalfalra gipsszel

Szigetelés lerakása

A mai világban a hőszigetelés kulcsfontosságú szerepet tölt be, de jelen esetben a segítségünkre van, hogy a teljes felületen egyforma betonvastagságot alakíthassunk ki, elsősorban ott, ahol nem jól sikerült a szerelő beton vagy a tükrözés.
Két rétegben javasoljuk a polisztirolhab szigetelés elhelyezését, így elkerülhető a hőhíd kialakulása.


Pénzt tud spórolni a megfelelő szigetelés lerakásával!
  • Hőhidak kiküszöbölésével:
    Amennyiben nem megfelelő a szigetelés lerakásának módja akár 30% hőveszteség is lehet, ami kidobott pénz.
  • Szigetelés vastagságának megfelelő megválasztásával:
    Kivitelezési költségen akár több tízezer Ft-ot is megspórolhat, ha elsőre a megfelelő vastagságú szigetelő anyagot vásárolja meg.
  • Hibás felület esetén szigeteléssel is korrigálható a felület egyenetlensége.
  • Padlófűtés alá párazáró fólia helyett javasoljuk a hőtükrös fóliát, a szigetelést a nedvesség ellen ugyanúgy megvédi, de nagyobb hőhatást tud elérni.
A szigetelés megfelelő elhelyezése

A megfelelő szigeteléshez általában minimum 5 cm vastag szigetelő anyag elhelyezését javasoljuk 2 rétegben.
Az első réteg 3 cm vastagságú, így a radiátor és a villanyszerelő csövek ebben a vastagságban elférnek.
A szigetelést minél szorosabban egymás és a csövek mellé vágva alakítjuk ki. Nagyon fontos tényező, hogy a szigetelő anyag ne csúszkáljon, ezért egymástól eltolva indítjuk el a sorokat.

A szigetelést minél szorosabban egymás és a csövek mellé vágva alakítjuk ki.
Nagyon fontos tényező, hogy a szigetelő anyag ne csúszkáljon, ezért egymástól eltolva indítjuk el a sorokat.

Szigetelés lerakása hőhíd nélkül
Az egymás mellett elhelyezett szigetelő anyagok szoros összetolása mellett is egy hőhíd keletkezik, ezért fontos, hogy a második rétegnél ezeket a hőhidakat átfedéssel kell levédenünk. Ha jól csináltuk, jutalmunk, hogy a második réteg nagyon nagy részében egész lapokkal dolgozhatunk.

Granulátummal való kitöltés
A csövek körül és a falak mellett, ott ahol nem sikerült teljesen kitölteni a szigetelő anyagot, valamint a csövek tetejére granulátumot érdemes elhelyezni.

Hibás szerelő beton, illetve rossz tükrözés esetén

Rossz minőségű szerelőbeton és tükrözés esetében (ahol megtalálható a Balaton mélysége, esetleg a Kálvária magassága vagy mindkettő) a szigetelő anyaggal tudjuk korrigálni, hogy az esztrich beton egyenlő vastagságú legyen. Ez nemcsak szakmai szempontból, hanem gazdaságossági okokból is fontos. Egyenletes beton vastagság, padlófűtés esetén egyenletes hő leadás.

Hogyan is tudjuk ezt megoldani átlag 5 cm szigetelés esetében, hogy a felső sík egyenes legyen?
Ott, ahova csak 4 cm szigetelő anyag fér el, 2 db 2 cm-es szigetelő anyagot helyezünk, ahova 5 cm oda egy 3 cm-es és egy 2 cm-es szigetelő anyag kerül, ahova 6 cm oda pedig 2 db 3 cm-es szigetelő anyagot teszünk.

3 réteg szigetelés elhelyezését nem javasoljuk a szigetelőanyag esetleges csúszkálása miatt, amennyiben mégis szükséges rögzíteni kell az elcsúszás ellen.


Falszegély elhelyezése

Következő feladatunk a polifom falszegély elhelyezése, melynek a feladata a dilatáció, illetve a kopogó hangok elvezetésének megakadályozása az oldalfalakra. Javasoljuk a 0,5 – 1 cm vastagságú polifom szalag elhelyezését. (Oldalfalakra való rögzítése, szükség esetén ragasztással.)
A dilatációs falszalag vastagságának megválasztásakor többek között figyelembe kell venni az esztrich betonozásra előkészített helyiség nagyságát is.

A falszegélyt mindig rögzíteni kell, legalább a második réteg szigeteléssel. Ebben az esetben a felső réteg szigetelő anyagot neki toljuk, kitámasszuk vele a falszegélyt.

Elhelyezett falszegély a második szigetelő réteggel rögzítve


Fólia elhelyezése

Még a betonozás előtt párazáró fóliát szükséges elhelyezni a szigetelő anyag megvédése végett. A fóliák találkozásánál minimum 20 cm átfedés kell hogy legyen. Az átfedéseknél legalább néhány helyen az elcsúszás miatt ragasztó csíkkal érdemes megerősíteni. A falszegély és a szigetelő anyag közé ajánlott a párazáró fóliát lenyomkodni (akár életlen spakli segítségével). Padlófűtés esetén hőfóliát javaslunk. Ebben az esetben mindkettőre nincs szükség.

Gipszkarton fal esetén 20 cm magas párazáró fólia elhelyezését javasoljuk az esetleges nedvesség felszivárgása ellen. (Felragasztható, esetleg kárpitozóval felszögelhető.) Gipszkarton levédése fóliával
A fólia nemcsak a gipszkarton falra, hanem már az elkészült szigetelő anyag felületére is feküdjön fel 15-20 cm-re. Ez csak gipszkarton falak esetén szükséges.

Padlófűtés

Ennél a résznél összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelni a padlófűtésnél az esztrich betonozás szempontjából.

Rossz, ha nem a szigetelésben vannak az elektromos, fűtés és lefolyó csövek, mert így ezek miatt a tervezett betonvastagság több centivel is megnőhet, ami nemcsak többletköltséget jelent, de módosíthatja a nyílászárók tervezett szintjét és csökkentheti a tervezett belmagasságot is.
Amennyiben bármilyen cső magasabb a szigetelésnél, abban az esetben figyelni kell, hogy lehetőleg ne kerüljön fölé egyéb cső.
Rossz cső elhelyezés

A jó csőelhelyezés az, amikor a szigetelés felett kizárólag a padlófűtés csövei mennek, minden más cső a szigetelés szintje alatt. Ez alól kivételt képezhetnek pl. a lefolyó csövek, de figyelni kell, hogy minden cső minimum 2-3cm-el a beton szintje alatt legyen, különben hajszálrepedések fognak keletkezni a cső felett az esztrich betonban. Amennyiben a lefolyó csövek magassága nem besüllyeszthető a födémbe, pl. vízszigetelés miatt, abban az esetben érdemes emelni a szigetelés vastagságán, hogy elkerüljük a többlet esztrich beton vastagságot. Jó cső elhelyezés

A padlófűtés alatt a vasháló kizárólag kötöző szerepet szolgál, így azokat nem szabad egymásra helyezni, egy kis helyet hagyunk köztük és legalább 5 cm-t elhagyunk a faltól, esetleges utólagos falszegély felragasztása érdekében. Vasháló és dilatáció elhelyezése
A tervezett dilatációs helyeknél le kell védeni a padlófűtés csövet. Pl. műanyag villanyszerelő csövet kettévágva könnyen rápattintható. Ilyen dilatáció szükséges az ajtók nyitás irányában, a főfalak mindkét oldalára és a nagyobb helyiségekben 20 m2-enként.

A lekötözésnél érdemes odafigyelni, hogy a gyorskötözőket oldalra húzzuk le és a végeit vágjuk vissza. Igy elkerülhető, hogy kilátszódjon a betonból.
Padlófűtés rögzítése

A padlófűtés csöveket nyomáspróbázni kell (vízzel, levegővel), a betonozás ideje alatt folyamatos nyomás alatt kell, hogy legyen.

Amennyiben kérdése van, szívesen segítünk.
sengeresz@gmail.com


Tel.: 06/30/933-7713